Kinderen zouden elke dag buiten moeten spelen. Heerlijk in de buitenlucht spelen en bewegen samen met vriendjes en vriendinnetjes. De buitenspeelinspiratie van Lekker in je Vel! is daarop gericht. We vragen organisaties en ouders om daarom de boodschap "Ik speel elke dag buiten", samen met ons uit te dragen.

Poster Ik speel elke dag buiten

Inspiratie en tools

Voor scholen, kinderopvang, zorgorganisaties, ouders etc. hebben we een aantal leuke hulpmiddelen verzamelt die zij kunnen gebruiken om aandacht te geven aan het elke dag buiten spelen.

  • Waar hang jij deze kleurige poster in A2 of in A3 formaat op?
  • Plaats een bericht op je socials met deze banners voor Facebook en Instagram.
  • Vertoon de banner elke pauze op het digibord op school!
  • Doe ook mee met de Daily Mile: elke dag minimaal een mile per dag buiten wandelen of  rennen. Vooral leuk voor scholen en de kinderopvang!
  • Je kunt nu ook tijdens het wandelen aan de bingo meedoen. Verkeersborden, (huis)nummers of woorden die beginnen met een bepaalde letter. Download of print de bingo en vink alles wat je tijdens je wandeling tegenkomt af. Hoe makkelijk en leuk is dat!
  • Op ons YouTube kanaal vind je filmpjes waarin onze buurtsportcoaches verschillende spelletjes laten zien die je buiten kan doen.
  • Op diverse speelplekken in Ede vind je een SAM Scan & Play QR-code. Scan de code en je ziet leuke video’s met voorbeelden van oefeningen en  spelletjes die je kunt spelen. Je kunt ook je eigen tricks uploaden.
  • In de gemeente Ede en Rhenen zijn er op verschillende plaatsen SAM Sportbiebs. Kijk in de agenda wanneer SAM Sportbieb bij jou in de buurt open is.

Spelletjes om buiten te spelen

Hieronder vind je een paar leuke spelletjes die je samen met vriendjes of vriendinnetjes altijd kunt spelen.

Reus, reus hoe laat is het?
Je kiest één reus uit en staat op 15meter van de andere kinderen. De kinderen staan op lijn en vragen aan de Reus. ‘’Reus, reus hoe laat is het? Als de Reus zegt 2 uur. Dan zetten alle kinderen 2 passen in de richting van de Reus. Vervolgens vragen de kinderen weer ‘’Reus, reus hoe laat is het? En de Reus geeft weer antwoord. De kinderen blijven dit herhalen tot de Reus zegt het is etenstijd. De kinderen moeten zo snel mogelijk terug naar de startlijn want de Reus probeert jullie te tikken. Lukt het de Reus om iemand te tikken dan wordt hij/zij de nieuwe reus.

Minimaal 3 kinderen

Schipper mag ik overvaren?
Je zorgt voor een speelveld met startlijn en eindlijn. In het midden daarvan staat een schipper. De kinderen op de startlijn zingen ‘’Schipper mag ik overvaren ja of nee? Als de schipper zegt Ja. Dan vragen de kinderen Hoe? Dan kan de schipper zeggen door op handen en voeten naar de overkant te lopen. De schipper moet op dezelfde manier bewegen en iemand proberen te tikken. Lukt het de schipper dan wordt degene die getikt is de nieuwe schipper.

Minimaal 3 kinderen

Fortnite tag
Je speelt dit op een speelveld. 1 kind is de Skull Trooper (tikker) en hij probeert met een Grenade (trefbal) de andere kinderen af te gooien. Indien je bent geraakt dan bevries je en kan een andere speler je bevrijden door in spiegelbeeld beide dezelfde Fortnite dans uit te voeren. Je mag zelf kiezen, welk dansje het wordt. Dit doe je dan beide voor 3 sec en daarmee is de bevroren fortnite speler weer vrij. Speel dit spel een aantal minuten en wissel dan steeds naar een nieuwe Skull Trooper.

Minimaal 5 kinderen

Ede

Manon Bouwman
Manon Bouwman
Regisseur Lekker in je Vel!
manon.bouwman@sportservicedevallei.nl
06 – 83 91 05 65

Wageningen

Floor Steenvoorden
Floor Steenvoorden
Regisseur Lekker in je Vel!
floor.steenvoorden@sportservicedevallei.nl
06 – 82 37 53 69