Ben jij ontevreden over je lichaam? Voel jij je niet meer zo fit als voorheen en/of heb je last van fysieke klachten? Door je leefstijl te veranderen kun jij deze problemen aanpakken. Leefstijl betekend letterlijk “de manier van leven”. Hoe zien jouw dagen er nu uit en met welke (kleine) aanpassingen kun je deze gezonder invullen.

Leefstijlcoaching is geen traject waarbij je in korte tijd veel gewicht verliest want deze trajecten zijn vaak niet voor langere tijd vol te houden. Onze leefstijlcoaches bieden langdurige begeleiding op het gebied van voeding, bewegen, slaap, stress en ontspanning. Door te werken aan al deze thema’s kun jij een gezondere leefstijl ontwikkelen die gemakkelijk vol te houden is.

Voor vragen of meer informatie kun je contact opnemen met onze leefstijlcoaches via leefstijlcoaching@sportservicedevallei.nl.

Leefstijlcoaching CooL

Gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) COOL

Sinds het najaar van 2019 bieden wij de gecombineerde leefstijlinterventie COOL aan. COOL staat voor coaching op leefstijl en is een groepsprogramma van 2 jaar. Onze leefstijlcoach werkt met jou aan thema’s als voeding, bewegen, slaap, ontspanning en vitaliteit.

In de eerste 8 maanden van dit programma ligt de nadruk op gedragsverandering. Met welke kleine aanpassingen kun jij jouw leven gezonder invullen? Tijdens de onderhoudsfase van 14 maanden proberen wij samen deze veranderingen vast te houden voor een gezonde toekomst.

 

Gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) COOL

Wanneer je aan de volgende punten voldoet wordt dit programma vergoed vanuit de zorgverzekeraar en is deelnemen geheel gratis.

 • Je bent 18 jaar of ouder.
 • Je hebt een BMI van 30 of hoger Bereken hier je BMI
 • Je hebt een BMI tussen de 25 en 30 met daarbij (een verhoogd risico op) hart- en vaatziekten of diabetes type 2.
 • Je bent gemotiveerd om jouw leefstijl aan te passen en je bent bereid om twee jaar lang mee te doen aan het programma.
 • Je hebt een doorverwijzing van de huisarts.

Voor vragen of meer informatie kun je contact opnemen met onze leefstijlcoaches via leefstijlcoaching@sportservicedevallei.nl of vul onderstaand formulier in.

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.

De leefstijlcoach

Een gezonde leefstijl is niet alleen een kwestie van gezonder eten of meer bewegen. Voor een gezonde leefstijl is het belangrijk om te kijken naar veel meer factoren. Onze leefstijlcoach kan jou hierbij helpen. Door samen te kijken welke veranderingen jouw leven gezonder maken ontstaat er een persoonlijk en haalbaar plan. Daarnaast besteed onze leefstijlcoach ook veel aandacht aan de toekomst om er voor te zorgen dat je deze gezonde leefstijl vast kunt blijven houden.

 

Team Leefstijlcoaches

Een van onze leefstijlcoaches is Manon Bouwman. Zij is HBO opgeleid en staat geregistreerd bij de beroepsvereniging leefstijlcoaches Nederland (BLCN). Het is voor mij een uitdaging om iedere deelnemer in haar/zijn eigen kracht te zetten. Dicht bij de mogelijkheden blijven en werken op een eigen tempo is de sleutel tot succes. Het is fantastisch om te zien hoe alle deelnemers tijdens dit programma groeien en uiteindelijk een eigen weg naar een gezondere leefstijl vinden.

Jannet van de Pol is ook leefstijlcoach. Zij heeft in 2012 haar studie Sport, Gezondheid en Management afgerond. Sinds 2013 is zij als buurtsportcoach bij ons actief. De combinatie van gezondheid en bewegen/sport heeft bij Jannet altijd veel interesse gewekt. In 2016 heeft zij 2,5 jaar een leefstijlcoach project gedraaid wat betrekking had op jongeren. In 2019 heeft zij zich geaccrediteerd tot GLI leefstijlcoach en is zich hier volledig op gaan focussen. Zij haalt veel energie uit de kleine stappen die deelnemers maken. Deze kleine stappen zorgen uiteindelijk aan het einde van het traject dat  iemand zich fitter voelt en lekker in zijn of haar vel zit. Mooi om deelnemers daarmee op weg te helpen!

Floor Steenvoorden is in 2017 afgestudeerd in Wageningen aan de studie Voeding & Gezondheid. Zij is gespecialiseerd in voeding en sport. In 2019 heeft zij de opleiding tot geaccrediteerd leefstijlcoach afgerond. Voor Floor is bewegen en een gezonde leefstijl heel belangrijk en helpt graag anderen om hier hun doelen in te bereiken. Het is mooi om te zien hoe ieder dit op zijn eigen manier en tempo doet. Als leefstijlcoach kijkt Floor samen met de deelnemer naar de mogelijkheden om samen op weg te gaan naar een gezondere leefstijl.

Ilse Klompen heeft zich gespecialiseerd in het vak van leefstijlcoaching, na ruim 15 jaar als beleidsadviseur te hebben gewerkt, onder meer op het gebied van gezondheid en preventie. Zij heeft de opleiding tot geaccrediteerd leefstijlcoach afgerond en is in 2022 bij Sportservice gestart met de uitvoering van het CooL-programma. Deelnemers laten inzien dat élk klein stapje bijdraagt aan een groter doel en dat je elk moment opnieuw kunt beginnen, ziet zij als haar belangrijkste taak. “Kleine successen benoemen en vooral ‘vieren’ draagt bij aan meer zelfvertrouwen. En dat is een belangrijke voorwaarde om vaker voor jezelf te kunnen kiezen!”

Sportuurtje CooL

Sportuurtje voor volwassenen

Dit uurtje wordt verzorgd door Sportservice De Vallei. Hier worden verschillende oefeningen gedaan om kracht en uithoudingsvermogen te onderhouden of te verbeteren. Het belangrijkste is dat iedereen op zijn of haar eigen manier mee kan doen en dat er op die manier veel ruimte voor persoonlijke ontwikkeling is.

Het sportuurtje richt zich vooral op mensen die nog te veel drempels ervaren om zelfstandig in het reguliere sportaanbod te participeren. Denk bijvoorbeeld aan deelnemers van leefstijltrajecten, mensen met specifieke lichamelijke klachten, senioren die nog graag in beweging willen zijn of mensen die wat extra begeleiding en motivatie nodig hebben tijdens het sporten. De deelnemers leren op een laagdrempelige wijze dat sport- en bewegen erg leuk kan zijn en werken op deze wijze aan hun eigen gezonde leefstijl.

Je komt in aanmerking als: je deelneemt aan een GLI leefstijlprogramma of een * BMI hebt van 25 of hoger.

Wanneer: Iedere woensdag van 19:30 - 20:30 uur
Locatie: Van de Knaaphal, Burgermeester Cees van der Knaapweg 10 in Ede. In de ASM- ruimte op de eerste verdieping.
Deelname: € 60 voor 10-rittenkaart; 4 maanden geldig.
Nieuwsgiering? Kom een keer kennismaken (1 proefles gratis).
Meer info? Neem contact op met Justin Marks justin.marks@sportservicedevallei.nl

* Je BMI kun je via deze link berekenen.

GO! Wageningen: Coaching voor kinderen met overgewicht

Heb je een kind in de leeftijd van 0 tot 19 jaar met obesitas of (ernstig) overgewicht? Dan kan GO! Wageningen helpen.

Eén op de zeven kinderen in Nederland is te zwaar. Kinderen met overgewicht kunnen niet lekker in hun vel zitten. Ze zijn vaak minder fit dan hun leeftijdsgenoten, worden meer gepest en krijgen sneller te maken met hoge bloeddruk, leververvetting en pijnlijke gewrichten.

Bij GO! helpen we kinderen en jongeren (0-19 jaar) met overgewicht en obesitas om gezonder te leven. Zij krijgen twee jaar lang begeleiding van een kindergezondheidscoach. In Wageningen is dat onze leefstijlcoach Floor SteenvoordenFloor Steenvoorden. Die werkt samen met alle betrokken zorgverleners in de wijk, zoals de huisarts of kinderarts. Ook kan de coach extra hulp inschakelen van bijvoorbeeld een diëtiste of psycholoog. Zo proberen we het kind in brede zin te helpen, om een beter effect te behalen.

Meer informatie:
Floor Steenvoorden

GO! Wageningen

GLI Cool met beweegprogramma in Elst

Stap voor stap ga je zelf aan de slag. Tijdens de groepsbijeenkomsten bespreken we de thema’s voeding, beweging, slaap, stress, ontspanning, energiemanagement, timemanagement en vitaliteit. Bij de individuele gesprekken zoomen we in op jouw persoonlijke doelen. Gewoontes veranderen kost tijd, daarom heeft het traject een duur van 2 jaar.

Daarnaast bieden we de eerste 8 maanden een extra beweegprogramma aan als ‘steuntje in de rug’. Aanbieders uit Elst en omgeving bieden gastlessen aangepast op ieders niveau, zodat de hele groep met plezier kan deelnemen. En… na de les kun je gezellig afsluiten met koffie/thee!

Je komt in aanmerking als:

 • Je 18 jaar of ouder bent, de Nederlandse taal beheerst, gemotiveerd bent;
 • Plus een BMI van 25 of hoger hebt met een verhoogd gezondheidsrisico of als je een BMI boven de 30 hebt;
 • Deelname aan CooL kost je niets (basisverzekering), maar er wordt wel inzet en aanwezigheid verwacht.

 Praktische informatie

 • Groepsbijeenkomsten zijn op donderdag van 15.30 tot 17.00 uur (start: 12 oktober 2023, de eerste 8 maanden 1 keer per maand, daarna 1 keer in de 2 maanden).
 • Individuele gesprekken: 8 keer op een woensdag of donderdag in overleg (overdag).
 • Beweeguurtje: gedurende 8 maanden 1 x per week in de avond. Dag en tijdstip is binnenkort bekend. (Houd de website in de gaten).
 • Voor deze beweegactiviteit betaal je een eigen bijdrage van € 25,00 (Niet vergoed door zorgverzekering).
 • Locatie: MFG Het Bestegoed Elst

Aanmelden of meer info?

Vraag aan je huisarts of praktijkondersteuner om een doorverwijzing naar de GLI CooL (via VIPlive naar Sportservice De Vallei).

Voor meer info en updates:

Welzijn op recept Ede

Wat is Welzijn op Recept?

Een eenvoudig concept met krachtige gevolgen.

Welzijn op Recept is een alternatief voor mensen met psychosociale klachten. In plaats van het 'traditionele pilletje' voor te schrijven, verwijst de huisarts deze patiënten door naar een welzijnscoach.

Klachten als vermoeidheid, pijn in de nek, maar ook stress, angst en somberheid hebben lang niet altijd een medische oorzaak. Vaak spelen onderliggende sociaal maatschappelijke problemen een rol, zoals overlijden van een partner, verlies van werk, eenzaamheid etc. Via Welzijn op Recept worden patiënten verwezen naar de welzijnscoach.

Integrale zorg
Welzijn op Recept is in hoge mate ook een vorm van integrale zorg. Integrale zorg is een andere manier van organiseren waarbij de patiënt/inwoner en zijn hele leven centraal staat. Voor Welzijn op Recept betekent dit dat zorg en welzijn nauw met elkaar samenwerken om samen de juiste zorg te kunnen leveren.

'Welzijn op Recept' koppelt huisartsen en praktijkondersteuners rechtstreeks aan Malkander, Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) en Sportservice. De huisarts of praktijkondersteuner verwijst de patiënt door naar één van deze drie netwerkpartners. De netwerkpartner heeft naast specifieke kennis en ondersteuning ook een breed overzicht van de mogelijkheden en contacten per wijk en kan de patiënt zo de ondersteuning bieden die het welbevinden verhoogd.

Wat levert het de huisarts en praktijkondersteuners op?
Welzijn op Recept geeft meer tijd en ruimte om werk te kunnen uitoefenen en patiënten de hulp te bieden die nodig is. Voor patiënten met lichte psychosociale en/of gezondheidsproblematiek, die u vaak per jaar op uw spreekuur ziet, is Welzijn op Recept een alternatief.

Psychosociale- en/of fysieke gezondheidsproblemen hebben veel invloed op de patiënten en hun sociale omgeving, maar vaak kunt u deze mensen vanuit de zorg weinig oplossingen bieden. De netwerkpartner heeft directe contacten in de wijk en is goed op de hoogte van de sociale kaart. Met deze informatie kan zij laagdrempelig een oplossing bieden. Daarnaast bieden ze (preventieve) ondersteuning als het gaat om onderwerpen zoals 'opvoeden en opgroeien', netwerkversterking, beweging, en een gezonde leefstijl. Bekijk hier het stappenplan Welzijn op Recept voor de huisartsenpraktijk Ede.

Meer informatie
Neem contact met leefstijlcoach Manon Bouwman van Sportservice De Vallei via manon.bouwman@sportservicedevallei.nl.

Ervaring van deelnemers

Ervaringen van deelnemrs

 • Na veel diëten geprobeerd te hebben leer ik in dit programma zelf gezonde keuzes te maken en door steeds kleine aanpassingen te maken is het goed vol te houden.
 • Eigenlijk weet ik wel hoe het moet maar door dit programma ben ik me extra bewust van de gezonde keuzes die ik kan maken. Door iedere maand nieuwe doelen op te stellen blijf ik hier aan werken en kom ik steeds een stap dichter bij mijn doel.
 • Ik heb veel steun aan mijn groep. Het CooL programma is voor mij echt een stok achter de deur om aan een gezonde leefstijl te blijven werken.
 • Het Cool project is een goede stimulans om een betere leefstijl te ontwikkelen. Ik ben er tevreden over en heb zeer goede resultaten! De begeleidster is een topper!

Ook interesse of vragen? neem contact op met onze leefstijlcoaches via leefstijlcoaching@sportservicedevallei.nl of vul onderstaand formulier in.

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.